Bästa nyttiga brödet.

Ja det heter så, brödet som jag bakat ikväll och det doftar underbart! Här kommer receptet efter önskemål från Ek-Boman och Bjurén.







Ingredienser

1 dl krossat linfrö (jag körde hela)
1 dl vete- eller rågkross
1 dl kruskakli
½ dl solrosfrön
1 dl grovt rågmjöl
1 msk salt
Ev brödkryddor
5 dl vatten
50 g jäst
75 g Milda i folie (jag kör smör, alltid smör)
2 dl mjölk
2 msk äppelmos
16-17 dl vetemjöl

Blanda linfrö, vetekross, kruskakli, solrosfrön och rågmjöl i en kastrull. Tillsätt salt, ev brödkryddor och vatten och blanda till en lös gröt. Koka upp och låt småkoka ett par minuter, ställ åt sidan att svalna en stund.

Smält margarinet, blanda med mjölken och värm till 37ºC. Smula jästen i en degbunke, häll margarinblandningen över och rör om tills jästen lösts upp.

Blanda i "gröten" när den svalnat något, tillsätt äppelmos och sedan vetemjöl tills degen inte kladdar. Arbeta degen väl, 8-10 minuter med träslev eller 5 minuter med hushållsassistent.

Ställa att jäsa, övertäckt ca 40 min. Täcker man bunken med plastfolie stannar fukten kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre.

Lägg degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Tillsätt mer vetemjöl, om det behövs. Baka ut som småfranska eller andra småbröd.

Låt bullarna jäsa under bakduk på bakplåtspappersklädd plåt 30 minuter.

Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Sedan penslade jag mina för jag vill ha dem lite blanka.

/J


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0