Heagårdens Äppelkaka

Gårdagens och dagens lunch bestod av samma mat, soppa lagad av K och äppelkaka bakad av mig.


Köttfärssoppa med pasta och vitlök.


En liten stolle och Heagårdens underbara äppelkaka.

Den äppelkakan bjöd en enhetschef som vi hade tillfälligt på för några år sedan och den är helt klart värd att baka! Det göttiga är att i den här pajen har man allt det goda just I pajen, även vaniljkrämen. Här kommer receptet,

Heagårdens Äppelkaka

8-10 bitar
Deg:

175 g smör
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 små ägg

Vaniljkräm:
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk strösocker
½ msk vaniljsocker

Fyllning:
4-5 äpplen

Garnering:
Florsocker

OBS! Hon (och även jag) skippade att göra egen vaniljkräm utan gjorde marsankräm på snabbmarsanpulver och 1 dl mjölk och 1 dl vispgrädde så det går också bra.

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samtliga ingredienser till pajdegen i en matberedare, kör till en deg. Mjöla händerna och tryck ut hälften av degen i en form (24 cm) med löstagbar kant, låt degen gå upp på kanterna ca 3-4 cm. Låt formen och resterande deg vila i kylskåpet.

Gör vaniljkrämen genom att blanda alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar (den får inte koka). Låt den sedan svalna och tillsätt vaniljsocker.

Bred ut vaniljkräm i botten av pajen. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem på vaniljkrämen i formen. Rulla ut resterande deg till längder på ett mjölat bakbord. Lägg dem som ett galler över äppelklyftorna. Grädda ca 40 minuter på nedersta falsen. Pudra över lite florsocker och servera nygräddad (fast en natt i kylen gjorde inte ont för den)!!!

Baka, ät och njuuut!!

Kram J


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0